Hondenpuzzels: Waarom hersenwerk en puzzelen belangrijk is voor honden

Puzzelen met je hond! Het kan dus echt. Er zijn tal van puzzels voor honden en het is superleuk om te zien hoe je hond leert en ontwikkelt hiermee. Het is wel belangrijk om te beginnen met een puzzel die past bij het niveau van je hond én met (belonings)voer waar je hond graag voor werkt.

Gebruik voer waar je hond graag voor werkt!

Ik strooi de Tribal brokken voor de honden regelmatig in het gras, door het hele huis, in een grote snuffelmat of dus in puzzels. Ze mogen het ook gerust uit een voerbak eten hoor, maar met hun neus de brokjes zoeken, lijken ze gewoon echt veel leuker te vinden. Meggie (wit) schrokt op deze manier niet, Jill (Husky) eet zo zelfs beter (lastige eter soms) en Youp (zwart) vindt ‘neus-en-zoek-activiteiten’ altijd fantastisch. 

Tekst met tips over puzzelen en hersenwerk voor honden gaat onder de video verder. 

Hondengedragstherapeut Tessa over haar drie honden

Wat me opvalt is dat mijn 3 ontzettend verschillende honden het puzzelen allemaal leuk vinden; het geeft ze voldoening en mentale activiteit. Ik ken geen hond die niet blij wordt van met zijn/haar neus bezig zijn. Honden leven in een geurenwereld; zoeken en snuffelen brengt ze zeer veel informatie, voldoening en ontspanning. Het zelfstandig werken tijdens het puzzelen creëert ook zelfvertrouwen en het vermogen om problemen op te lossen wordt beter. Na een ‘voerbak diner’ kijkt Youp (onze workaholic) me vaak vragend aan of komt nog met een speeltje aanlopen. Na een kwartiertje puzzelen, vindt hij makkelijker zijn rust aan het einde van de dag.

Als de thuissituatie verandert...

Jill kwam als laatste erbij bij ons thuis; dat gaf best even wat onrust. Puzzelen op vaste momenten van de dag heeft ook toen positief geholpen bij het creëren van een onderlinge vertrouwensband en een nieuwe routine samen.  

puzzelen hersenwerk honden tribal hondenvoeding

Hoe je puzzelen met je hond aanpakt

Nu is het puzzelen niet zo simpel als het lijkt. Het is belangrijk om af te stemmen op je hond en (net als in training of bijvoorbeeld werken aan probleemgedrag) stapsgewijs te werken. Een te moeilijke puzzel kan frustrerend worden. Een veel te makkelijke puzzel wellicht saai. De ene hond moet wennen aan de puzzel en heeft wat extra hulp en motivatie nodig. De ander wil heel erg snel en weer een ander is gebaat bij een verhoging (kruk/stevig tafeltje) en antislipmat onder de puzzel. Let ook goed op de houding van je hond; het moet natuurlijk wel comfortabel en veilig puzzelen zijn. 

Puzzel je net als ik met meerdere honden? Houd het dan altijd veilig; omstebeurt puzzelen of met een afstand of hekje tussen de honden. Zorg er in ieder geval voor dat er geen onderling conflict over kan ontstaan. Dat is zo zonde van de vertrouwensband met elkaar.

Kwalitatieve hondenpuzzels

Nina Ottoson heeft de meest prachtige puzzels ontwikkeld, maar ook bij Woof at Work kun je je puzzelhart ophalen.
Ga je aan de slag met puzzelen en hersenwerk? Lees dit boek eens.

Test Tribal voordelig uit met het Probeerpakket

Door een probeerpakket van Tribal te bestellen, kun je op een voordelige manier kennis maken met het volledige assortiment van Tribal Hondenvoeding. Het pakket bestaat uit een zak Tribal Fresh Pressed (1,5 of 2,5 kg), Tribal 80% worst en Tribal Rewards. Je kiest zelf de favoriete smaken van je hond uit. Alleen de worsten zijn hypoallergeen.

Bereken de juiste hoeveelheid Tribal Fresh Pressed voor jouw hond

Bereken hoeveel Tribal Fresh Pressed Senior jouw hond dagelijks nodig heeft met deze voedingswijzer.

De filosofie van Tribal Hondenvoeding

We creëren duurzame hondenvoeding rijk aan voedingstoffen, verantwoord gemaakt met verse ingrediënten van hoge kwaliteit. Anders dan de meeste traditionele hondenvoedingen die gemaakt zijn op extreem hoge temperaturen waardoor al het goeds van ingrediënten verloren gaat, gebruikt Tribal een andere productiewijze. Hierdoor blijven voedingsstoffen als proteine, vitaminen en mineralen in de voeding behouden. En dat is essentieel! Onze filosofie is om zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen te behouden, zodat jouw hond het beste dieet kan hebben en alle honden een dieet kunnen hebben waar ze recht op hebben.