Voer in een bakje of laten zoeken… je hond is gelukkiger met deze keuze

Creatief voeren tribal

"Wist je dat... honden een voorkeur hebben voor het zoeken naar hun voer in plaats van het eten uit een bak?!"

Hoe eet jouw hond zijn/haar maaltijd? Uit een bakje? Of ben je creatief met het aanbieden van voeding? Uit onderzoek blijkt dat ‘voedselverrijking’; het verstoppen of verdelen van voer in allerlei variëteiten, voor ieder dier welzijnverhogend is. Een dier, en dus ook de hond, wordt gelukkiger van het zoeken naar voedsel dan dat het kant en klaar in een bak wordt aangeboden. Ze geven zelfs de voorkeur aan het zoeken naar voer als je de vrije keuze geeft tussen de voerbak en verspreid voer. Het zoeken, ook wel foerageren genoemd in de biologie, heeft dus de voorkeur en vervult een grote behoefte. Niet zo gek natuurlijk als je naar de natuur van het dier kijkt. Ze willen op zoek, op jacht, hun uitmuntende reukvermogen gebruiken en op onderzoek uit om voedsel te vinden.

Een hele simpele manier om je hond uit te dagen en een plezier te doen, is door de brokjes van je hond te verspreiden. Kijk maar eens naar de video hoe Youp zijn brokken zoekt in het gras. Dit kan in de tuin; het gras is een prachtige enorme snuffelmat. Voor binnen kun je vele soorten snuffelmatten gebruiken, voerballen of bijvoorbeeld een grote doos vullen met lege wc rollen en hier de brokjes in gooien. Tijdens deze manier van eten kan jouw hond niet schrokken op de manier zoals dat uit de voerbak wel kan. Fijn voor de spijsvertering en de maag van je hond. Ook als je nat/vlees voert, kun je het bijvoorbeeld in een Kong stoppen om je hond lekker uit te dagen.

Tijdens het zoeken naar voer maken de hersenen van je hond allerlei fijne, belonende stofjes aan waar je hond gelukkig van wordt. Daarnaast geeft het zoeken ze voldoening, uitdaging en mentale stimulatie. Daarom noemen we het zoeken naar voertjes in snuffelmatten, puzzels e.d. ook wel ‘hersenwerk’ in hondenwereld.

Ga je je verdiepen in puzzels en ander hersenwerk voor honden? De mogelijkheden (zoals Facebook groepen, websites en aanbod in puzzels, matten en voerballen) zijn oneindig en erg leuk. Mentaal bezig zijn met zoeken, speuren, zelfstandig nadenken en oplossen is misschien wel net zo belangrijk als lichamelijke stimulatie zoals wandelen, rennen en spelen.

Tessa van Heumen

Tessa van Heumen

Gedragstherapeut en hondentrainer

Test Tribal voordelig uit met het Probeerpakket

Door een probeerpakket van Tribal te bestellen, kun je op een voordelige manier kennis maken met het volledige assortiment van Tribal Hondenvoeding. Het pakket bestaat uit een zak Tribal Fresh Pressed (1,5 of 2,5 kg), Tribal 80% worst en Tribal Rewards. Je kiest zelf de favoriete smaken van je hond uit.

Bereken de juiste hoeveelheid Tribal Fresh Pressed voor jouw hond

Bereken hoeveel Tribal Fresh Pressed Senior jouw hond dagelijks nodig heeft met deze voedingswijzer.

De filosofie van Tribal Hondenvoeding

We creëren duurzame hondenvoeding rijk aan voedingstoffen, verantwoord gemaakt met verse ingrediënten van hoge kwaliteit. Anders dan de meeste traditionele hondenvoedingen die gemaakt zijn op extreem hoge temperaturen waardoor al het goeds van ingrediënten verloren gaat, gebruikt Tribal een andere productiewijze. Hierdoor blijven voedingsstoffen als proteine, vitaminen en mineralen in de voeding behouden. En dat is essentieel! Onze filosofie is om zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen te behouden, zodat jouw hond het beste dieet kan hebben en alle honden een dieet kunnen hebben waar ze recht op hebben.